fbpx

5 dažniausiai pasitaikančios kavos aparatų problemos bei kaip jų išvengti

Rimtiems kavos mėgėjams, nėra nieko svarbiau už garuojantį kavos puodelį, o nepriklausant “ Ryto vyturių” klubui, espresso puodelis yra puiki paskata anksti prabusti. 

Vos prabėganti kava, pieno putos netobulumas ir kiti dalykai, tokios problemos dažnai neaplenkia ir geriausių kavos aparatų gamintojų. Tačiau meistrai sutiks, kad prastos kavos puodelis niekada neprilygs sugedusiam kavos aparatui. Dažniausiai šios problemos pasitaiko dėl kavos aparato kasdienės ir kitos privalomos priežiūros stokos, ir daug rečiau dėl mechanizmų sukeltų gedimų.

Jei esate aistringas kavos mėgėjas, galime jus maloniai nudžiuginti, kad šios dažnai pasitaikančios problemos išsprendžiamos itin lengvai, bet tik tuo atveju, jei nepamirštate tinkamai rūpintis savo kavos aparatu. 

1. Norint visuomet mėgautis kokybiška kava, svarbu prižiūrėti kavos aparatą ir laikytis higienos naudojant kavą ir vandenį. Vandens talpą reikia keisti kasdien į švarų ir šaltą vandenį. Šiuos veiksmus atliekant neatsargiai, skubant ir neretai perpildant vandeniu, pasitaiko gan dažna problema – malūnėlis užliejamas vandeniu. Ypač atsargus pripildymas vandeniu ir vandens talpos keitimas bei įdėjimas į kavos aparatą, padės išvengti malūnėlio užliejimo.

2. Pastebėjote, kad kava vos prateka? Gali būti, kad susidūrėte su pagrindinio išleidimo vamzdelio užsikišimu. Taip nutinka dėl kavos ir vandens mineralų sankaupų ypač tada, kai kavos aparatas ilgą laiką nėra naudojamas, o joms pridžiuvus, kavai yra sudėtingiau prabėgti. Šios problemos galite išvengti, jei nedarysite kavos gaminimo pertraukų ilgesnių nei trys dienos. Jei išvykstate į kelionę, būtinai atlikite visos sistemos skalavimą. Kavos piltuvėliuose susidarę kamščiai yra labai lengvai išsprendžiama problema: išskalaukite kavos žarneles, prireikus išardykite pagrindinį išleidimo vamzdelį ir visas dalis kruopščiai išvalykite. Naudokite tik specialas, tam skirtas priemones.

3. Naudojant kietą vandenį ir nepakankamai prižiūrint kavos aparatus, susiduriama su vandens sistemos užkalkėjimu. Dauguma šiuolaikinių automatinių kavos aparatų turi funkciją, kuri perspėja, kada reikėtų atlikti nukalkinimo procedūrą. Kavos aparatams nesant tokiems “išmaniems”, apie reikalingą valymą perspėja pailgėjęs kavos virimo procesas arba reikėtų remtis gėrimo įpročiais: jei per dieną išgeriate vos kelis kavos puodelius, tiekdami minkštą/vidutinio kietumo vandenį, pakaks procedūrą kartoti kas 3-6mėn. Esant didesniam vartojimui ir naudojant kietą vandenį vertėtų nukalkinimą atlikti kartą į mėnesį. Vandens rūgštingumo nustatymui (ph) įsigykite lakmuso juostelę.

4. Ruošdami kavą automatiniais ir pusiau automatiniais kavos aparatais, naudojame šviežias kavos pupeles. Kas kart pildant talpą, dėl jų pertekliaus ar kitų priežasčių, kavos pupelės nubyra į spaudimo bloką, teršiasi vidaus sistema. Susidarius nemenkoms sankaupoms, paspaudus kavos ruošimo mygtuką, kavos aparatas tiesiog neberuošia pasirinkto gėrimo, pradeda strigti sistema, neretai tai sukelia ir kitas problemas : yra apkraunamas variklio darbas, įvyksta lūžiai. Labai svarbu, kavos aparatui pagaminus 200 puodelių, nepamiršti išvalyti ir kavos spaudimo bloko, tam pasitelkiant specialius šepetėlius, jį nuėmus išskalauti po šiltu vandeniu.

5. Gaminant visų taip pamėgtus kavos gėrimus kaip macchiato, cappuccino, latte, išgauti pieno putai ir reikiamai tekstūrai naudojami kapučinatoriai, kurie neretai užsikiša senu pienu. Dėl susidariusių sankaupų sunkiau pavyksta išgauti purią, aksominę pieno putą, tad labai svarbu po kiekvieno plakimo, vamzdelį nuvalyti drėgna šluoste bei nuleisti orą( jei naudojate pusiau profesionalius ar profesionalius kapučinatorius), kad pasišalintų pieno likučiai. Esant dažnesniam naudojimui, nepamiršti periodiškai atlikti skalavimo/valymo programas kas 3-8 valandas, tam naudojant orginalias antibakterines priežiūros priemones.

Reikia priminti, kad jei kuris nors iš aukščiau paminėtų sprendimų neveikia ir susiduriate su techniniais iššūkiais, rekomenduojame kreiptis į specialistus. Mūsų komandos “Enjoy meistrai” visuomet yra pasiruošę jums padėti.

Taip pat skaitykite...